De allra flesta i Svartbäcken är anslutna till fjärrvärme. Fjärrvärme är ett bra alternativ ur klimatsynpunkt. Men är det bäst? Och hur är det med ekonomin?  Daniel Pogosjan, från Vattenfall Värme inbjöds att redovisa Vattenfalls politik och visioner för en hållbar och lönsam uppvärmning med fjärrvärme.

Vattenfall

Daniel Pogosjan inledde med en allmän presentation av Vattenfall. Vattenfall är helägt av staten och Sveriges största energibolag med ansvar för ca 40 % av Sveriges energiförsörjning och även det största fjärrvärmebolaget i landet. (I Sverige finns flera hundra fjärrvärmeföretag). Vattenfall är verksamt i flera länder och har sin största verksamhet i Tyskland. Siffrorna är alltså enorma och resultatet för de första nio månaderna 2023 uppgick till 4,7 miljarder SEK. Vattenfall Värme i Uppsala såldes av kommunen 2005, som i likhet med att flera andra kommuner sålde sitt energibolag. Vattenfall Värme har avfall samt grot, dvs skogsavfall, som huvudsakligt bränsle, medan det tidigare torv har fasats ut. Bolaget är en av Sveriges största källor för koldioxid, vilket mest beror på plast i avfallet. Man avser inte att sortera bort plast utan planerar sk CCS (Carbon Capture and Storage), dvs att ta hand om koldioxid för lagring i gamla oljekällor i Nordsjön. Man undersöker också möjligheten att tillverka flygbränsle av koldioxid med hjälp av el vid Forsmark.

Priset på fjärrvärme och anslutningsavgift

Priset på fjärrvärme ökade 2023 med ca 3.5 % och man räknar med årliga ökningar framöver, 2024 antagligen ca 13 %. Detta skylls på ökade priser på skogsavfall och till viss del mindre tillgång. De närvarande var inte alltför upprörda över detta. Däremot protesterade man mot anslutningsavgiften för nya kunder. Av de närvarande var det en som erbjudits anslutning för 350 000 Kr och en annan 500 000 kr. Detta motiveras av att kunden står för hela kostnaden, dvs gräva, rör och värmeväxlare. Givetvis blev det ingen affär. Till för två år sedan erbjöd Vattenfall anslutning för en fast avgift på 85 000. I dag finns det andra fjärrvärme-företag som fortfarande har fast pris. T ex i Eskilstuna, där bolaget är kommunal ägt, kostar det 102 700 Kr. Vattenfall favoriserar fastigheter med flera kunder som är mer lönsamma än villor. Pogoshian medgav att det är möjligt att själv gräva sitt dike för ledningen men att det numera inte tillåts för privatpersoner. Många exempel gavs på företag och privatpersoner som valt värmepump i stället för fjärrvärme. Med denna utveckling lär fjärrvärmen i landet minska.

Debatt

Under debatten ifrågasatte Lars Rydén rimligheten i att Vattenfall, som säljer värme till kunder, låter kunden betala även för infrastrukturen som ägs av Vattenfall, det vill säga ledningarna i gatan. Utökningen av fjärrvärmenätet borde vara en investering av nätägaren. Nätägarens inkomster borde komma från levererad och betald värme, inte anslutningsavgifter.
Tor opponerade sig över beskrivningen av grot (grenar, rötter och toppar) som rester vilket inte har något annat värde än som biobränsle. Grot är viktigt för skogens ekosystem. Tor påpekade också att priset för biobränsle sannolikt kommer öka radikalt. Orsaken är att efterfrågan kommer öka vid utfasningen av fossila bränslen samtidigt som uttaget av biobränsle kommer att begränsas pga EUs krav på minskad slutavverkning och biodiversitetskonventionen mål för 2030 att 30 % av marken skall undantas från bruk för att skydda ekosystem och dämpa den galopperande minskningen av biologisk mångfald. Slutligen påpekades att Nätägaren Vattenfall i realiteten har monopol på leverans av fjärrvärme. Det borde leda till försiktighet vid prissättning, vilket Daniel Pogosjan menade att man hade. Man kan dock protestera och då är det Fjärrvärmenämnden som medlar vid förhandlingar mellan fjärrvärmeföretag och fjärrvärmekunder om priser och övriga villkor för fjärrvärme enligt fjärrvärmelagen (2008:263). Nämnden är inte en domstol och prövar inte vem som har rätt eller fel i ett medlingsärende. En framgångsrik medling bygger därför ytterst på parternas vilja att komma överens.