Vi lever i tider när extrema väderhändelser blir allt vanligare och får alltmer långtgående effekter. Särskilt gäller det vatten som kan vara för mycket (översvämning) eller för lite (torka). De senaste åren har bl a Gävle drabbats av översvämning då tusentals hushåll fått sina källare vattenfyllda, men översvämning har också drabbat Uppsala och Svartbäcken, t ex har Uppsala varit med om två omfattande översvämningar – en under våren 2013 och en under sommaren 2018. Nu visar en rapport från MSB att Uppsala är en av de städer i Sverige som löper stor risk att drabbas.

Hållbara Svartbäcken ordnade ett möte om hur kommunen ser på risker och riskberedskap. Vi frågar oss: hur stor är risken, hur förbereder man sig för att klara en översvämning, vem är ansvarig för skador som uppstår t ex i källare. Stefan Unnevall, tidigare vid Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, nu Enhetschef krisberedskap och civilt försvar vid Uppsala kommun presenterade. Som tidigare diskussioner och kaffepaus.

Vem har ansvaret för ev skador

En avsevärd del av presentationen ägnades åt att utreda vem som har ansvaret om ett hus skadas vid en översvämning. Det är i allt väsentligt husägaren. Bara i vissa undantagsfall kan bidrag komma från andra aktörer, t ex kommunen om det varit något uppenbart fel på dagvattensystemet. Det är angeläget att varje husägare ser över sina försäkringar så han/hon vet vad som täcks. Dessutom är det viktigt att se till att huset klarar en översvämning så bra som möjligt, t ex genom att alla golvbrunnar har backventiler och att man inte lagrar vattenkänsliga föremål, t ex böcker eller kläder, på eller nära golvet i källaren.
De närvarande bidrog med egna erfarenheter av översvämningar i Svartbäcken, t ex 1997, 2013 och 2018. De så kallade 100 års regnen förväntas komma mycket oftare än varje 100 år i framtiden på grund av uppvärmningen. Varmare luft kan hålla större mängder vatten och regnen blir därför häftigare och kommer oftare.

VA- huvudmannens ansvar

  • Produktion och distribution av dricksvatten inom Verksamhetsområde.
  • Bortledning och rening av spillvatten inom Verksamhetsområde.
  • Bortledning och rening av dagvatten inom Verksamhetsområde.
  • Ledningar, vattenverk, reningsverk och pumpstationer som Uppsala Vattenäger, kallas för den allmänna VA-anläggningen här ingår även servisledningenfram till fastställd förbindelsepunkt. Normalt placerad ca 0,3m utanförfastighetsgräns.

Reduktion av risker

Kommunen har vidtagit vissa åtgärder för att minska risken att en större översvämning ska drabba boende i området, särskilt i samband med ombyggnad av gator eller annan infrastruktur. Uppsala, liksom alla städer i landet, är då noga med att minska andelen hårdgjorda ytor, dvs minska asfalteringen, så att vatten kan tas upp av marken. Man eftersträvar också att öka andelen tak som täcks av Sedum, eftersom de under gynnsamma förhållanden kan klara ett 40 mm regn innan vatten går till dagvattenavloppet. I vissa länder är sedumtak obligatoriskt. I några fall (t ex i Holland) har städer grävt ner parker som därigenom kan ta upp massivs med vatten och bilda en tillfällig sjö vid en översvämning. Det skulle kunna bli aktuellt för Stiernhielmsparken. Vad som saknas är åtgärder uppströms Fyrisån för att öka förmåga att lagra stora volymer vatten.

Kartering av Uppsala kommun

Uppsala kommun har genomfört en noggrann höjdkartering av Uppsala och närliggande kransorter medhjälp av laserteknik och har därför en detaljerad karta över hur en översvämning skulle drabba stan. Den testades 2018 vid den senaste översvämningen och visade sig i allt väsentligt riktig. I Svartbäcken visar kartan att området runt polishuset skulle vara mest utsatt, medan trakterna runt Stiernhielmsparken skulle klara sig bra så den tidigare kartan har förklarats vara felaktig

Andra klimatrisker

Helt kort berördes andra risker som uppkommer i samband med de pågående klimat-förändringarna, t ex värmeböljor. Då kommer ju områden med bara hård infrastruktur, hus och gator, bli otroligt varma, vilket är en betydande hälsorisk. Dödstalen i samband med värmeböljor, främst på grund av njursvikt, är skrämmande. Träd är det bästa medlet för att motverka överhettning. De kan minska temperaturen med upptill 5o. Vi uppmanades att plantera träd i våra trädgårdar.