
Mattias Iwarsson, erfaren botanist och biolog, tidigare intendent på Botaniska trädgården i Uppsala och i 13 år på CBM (Centrum för biologisk mångfald) på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU berättade om hur Svartbäckens många trädgårdar kan bidra till mer blomprakt, fler insekter och biologisk rikedom.
I Sverige har vi 2,6 miljoner trädgårdar, om totalt 320 000 hektar, dvs 2,3 miljoner hushåll med 5,5 miljoner människor. Trädgård är den näst vanligaste fritidssysselsättningen i landet. I dessa trädgårdar producerar man 700 000 ton ätliga grödor värda 30 miljarder kronor. I trädgårdarna finns det gräsmatta 49 %, rabatter och grönsaksland 18 %, vildvuxet 11 %, hårdgjord yta 9 %, träd och fruktträd 7 %, häckar och staket 4 %. (Uppgifter från Liselott Björkman SLU Rapport 2012:8). I nästan alla trädgårdar hittar man blomrabatter och fruktträd samt kompost.
Några förslag på saker som bidrar till biologisk rikedom
- Plantera en sälg, den växt som blommar mycket tidigt och hjälper insekter den allraförsta tiden. Sälg är tvåbyggare, dvs har han- och honplantor, blommar tidigt på bar kvist med proteinrikt pollen och nektar, som hjälper nykläckta humlor och bin att överleva de första vårveckorna.
- Ordna ett vattenbad, som både insekter och fåglar behöver. Det kan var ett enkelt fat, eller mer avancerat en lite damm. Insekter, som våra pollinerande humlor och bin, behöver mycket vatten, många liter en varm sommardag. Fyll gärna skålen med stenar eller liknande så att insekterna har något att sitta på medan de släcker törsten, och gärna relativt skuggigt.
- Lämna delar av gräsmattan så att alla växter som finns där får växa upp. Man kan enkelt ordna gångstigar, t ex med plattor, för att ta sig fram. När växterna har fröat i jul i augusti, kan man slå gräset med lie.
- Sätt upp fågelholkar. Det råder en stor brist på naturliga bohål för fåglar. Nyuppsatta holkar (före april då häckningen börjar) brukar få häckande fåglar i 80-90 procent av fallen. I en tättingholk, lämplig för exempelvis blåmes, talgoxe, tofsmes, entita, svartvit flugsnappare, ska hålet vara ungefär 30-35 mm, för stare och göktyta, 40 – 50 mm. Man bör städa ur holken på hösten så den är ren när nästa häckning påbörjas. (man kan även sätta upp holkar för fladdermöss!)
- Ordna med bihotell, dvs gångar i trä, stammar eller stubbar. De minsta kan vara 2-4 mm i diameter och 5-10 cm djupa, medan större bin behöver upp till 7 mm breda. Vissa bin bygger i sand så en sandhög är en bra sak. Bihotellen får gärna ligga varmt dvs med sol och skyddat för vind och på fler platser i trädgården.
- Lämna gärna ett hörn av trädgården med skräp, gamla löv, grenar etc. Där kan kanske en igelkott slå sig ner.
Organisationer som främjar biologiska mångfald
Sällskap för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige, SESAM, är en ideell förening som verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter genom att medlemmarna fröodlar. Föreningen sprider kunskap om fröodling genom kurser och föredrag, i egen regi eller tillsammans med friluftsmuséer, föreningar och andra institutioner (https://foreningensesam.se/).
Fritidsodlingens Riksorganisation FOR arbetar för fröodling och beskydd av kulturväxter i Sverige. FOR är en sammanslutning av 20 organisationer med inriktning mot fritidsodling. Därmed är nästan alla rikstäckande ideella föreningar som huvudsakligen rekryterar
fritidsodlare anslutna. Föreningarna har tillsammans över 75 000 medlemmar och det finns ingen annan organisation som på liknande sätt kan sägas företräda fritidsodlingen (for.se/organisation/).
Programmet för Odlad Mångfald POM. Pom är Sveriges nationella insats för att långsiktigt nbevara och nyttja våra kulturväxter och deras vilda släktingar. POM har publikationer om näppelsorter, rosor, popplar, jordgubbar, pelargoner m fl. Sveriges riksdag beslutade år 2000 att Pom skulle genomföras som ett verktyg för att förverkliga Konventionen om biologisk mångfald. POM har sin hemvist på Lantbruksuniversitetet, SLU (www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/ ).
Mattias Iwarsson, Malma Bergsväg 26, 756 45 Uppsala, Sweden, 018-672296 Mattias.Biologi@telia.com, http://www.mattiasbiologi.se/