
Hur kan man rationellt använda el från solceller för huset, bil och batteri. Vi hade bett Anna Karlsson, tidigare på Vattenfall värme att förklara de stora dragen och Daniel Brandell som forskar vid Uppsala universitet, Ångströmlaboratoriet, om batteriutveckling att bidra med hur långt batteriforskningen kommit. Ytterligare bidrag kom från Staffan Gunnarsson om solceller, medan Tor Kihlberg undersökt hur stor roll solceller spelar i Sveriges energiförsörjning idag och miljöaspekter.
Staffan Gunnarsson, en av Uppsala kommuns energirådgivare, inledde med en längre presentation av det svenska energisystemet: produktion, kostnader och konsumtion. Vi var tre som illustrerade detta med vår egen energihantering, särskilt vad gäller elen, på Stiernhielmsgatan, och Valhallagatan. Tor Kihlberg visade hur man kan ansluta sig till ett vindkraftkonsortium och vad det då kostar och vilka effekterna är jämfört med el från andra producenter. Deltagarna fick låna hem strömmätare (en enkel anordning som sätts i vägguttaget) och digital inomhustermometer, som Svartbäckens egnahemsförening inköpt. Viktiga frågor: var tar elenergin vägen? Hur mycket el för belysning, värme, varmvatten mm. Hur kan vi bäst värma våra hus? Fjärrvärme, värmepump, elvärme, kaminer mm. Vi bjöd på kaffe och bullar i en paus och diskussion och frågor kom hela tiden.
Produktion
’Staffan inledde med en översikt av det svenska energisystemet. I Sverige använder vi egna förnybara energikällor som vatten, vind, sol och biomassa. Men vi importerar också kärnbränsle, biodrivmedel och fossila bränslen som olja och naturgas. Vattenkraft är enkel att använda som reglerkraft. Vindkraft är en relativt billig energikälla. Kärnkraft är stabil. Slutlig energianvändning delar upp sig på industri, hushåll och transporter. Svenska kraftnät stärker det svenska transmissionsnätet med nya elförbindelser och stationer. Överskottet på el i norra Sverige och den stora efterfrågan i elområde 3 (där Uppsala ingår) och 4 gör att stora mängder el transporteras från norra Sverige söderut. Utvecklingen mot en avreglerad elmarknad har skett successivt. Det första stora steget togs 1996 när delar av elsektorn i Sverige avreglerades. Det innebar att elproduktion och handel med el konkurrensutsattes. Det andra stora steget har skett inom ramen för Sveriges medlemskap i EU och framväxten av en inre gemensam marknad för el.
Elavtal och priser
Det finns flera olika elavtal. Med fast elpris har man avtalat med elhandelsbolaget vilket pris man ska betala varje månad under en bestämd tidsperiod. Fasta avtal skrivs ofta på 1-3 år, i vissa fall uppemot 5 år. Det betyder att man inte påverkas av svängningar av priset på elmarknaden, utan det som styr hur mycket man får betala är elanvändningen. Fast avtal är bra för den som vill ha kontroll på vad elpriset kommer att vara, dock har det traditionellt sätt varit dyrare på lång sikt att ha fast pris jämfört med rörligt. Har man ett rörligt elpris får man betala månadens genomsnittliga elpris. Med timpris får man betala för det pris som är på elmarknaden just den timmen man använder elen. Elfond är en kombination av fast och rörligt pris. Höga gaspriser, varierad vindkraftsproduktion, begränsningar i överföringsnätet och underhåll av kärnkraften fortsätter att påverka svängiga elpriser.
God användning av energi i hushållet
Man kan se förbättring av sin energihantering som en trestegsraket. 1. Minimera energiförluster. 2. Tillgodose energibehovet effektivt. 3. Använd hållbara energikällor. Dessa olika steg gick Staffan igenom i viss detalj. För att minska energikostnader och få ett så effektivt hus som möjligt är det viktigt att minska husets behov av värme. En vanlig byggnad har ofta många energiläckor. Sedan bör man minska behovet av värme och varmvatten. Slutligen fick vi råd om hur man ser över sitt energi och uppvärmningssystem. Det gällde de som har direktverkande el. liksom andra värmesystem. Installation av solceller väckte stortnintresse. Vilka är fördelar och nackdelar. Man kommer i kontakt med energirådgivarna genom mail: energiradgivning@uppsala.se.
El från sol och vind
Lars och Elin som är nästan grannar i södra Svartbäcken visade hur deras solel producerar och ekonomin som gäller (se presentation). Tor har anslutit sig till ett vindkraftskonsortium och hans el produceras därför utanför kusten i Halland. Även här fick vi veta hur ekonomi och miljöpåverkan är (se presentation).