Välkommen till Svartbäckens Egnahemsförening!

Svartbäckens Egnahemsförening är en förening av egnahemsägare i Svartbäcken i Uppsala. Föreningen arbetar med frågor kring
- kulturhistoriska värden i boendemiljön
- den yttre miljön och allmänna platser i Svartbäcken
- kommunal och annan service av betydelse för egnahemsägare
- trafiken
- trädgårds- och fruktodling
Föreningen tillhandahåller även verktyg och redskap som medlemmarna får låna från gratis.
I föreningens regi anordnas också regelbundna aktiviteter, som t ex midsommarfirande, julgransplundring, seminarier och trädgårdsdagar.
Historia
Svartbäckens Egnahemsförening bildades 1913 och hette då Svartbäckens Egnahems- och Fruktodlarförening. Det första året hade föreningen 21 medlemmar. På den tiden kallades området norr om Svartbäckstull (Skolgatan) för Yttre Svartbäcken. I början av 1900-talet dominerades området av industri och hantverk, varav några tegelbruk och Hästens skofabrik (snett mitt emot polishuset).
Byggnationen av egna villor och radhus började på 1910-talet och ökade kraftigt på 1920-talet. De flesta av Svartbäckens stora villor byggdes på 1920-talet. Det var alltså ett privat nybyggarland vilket förklarar föreningens ursprungliga namn. Fastighetsägarna ville att trädgårdarna skulle växa upp på ett stilfullt sätt och göra den ursprungliga lermarken till ett vackert område.
Det finns också en politisk historia som i vårt land kallas Egnahemsrörelsen men vår förening är inte ansluten till någon riksförening. Egnahemsrörelsen tillkom genom politiska beslut om att stimulera privat nybyggnation genom exempelvis fördelaktig statlig finansiering.